Blog

Bærekraftig forbruk – små endringer i hverdagen

For noen kan det være et ork å måtte tenke på miljøutfordringene vi står ovenfor, og vurdere hvorvidt det egentlig er noe du kan gjøre for å bedre situasjonen. Tankene går kanskje til stor kutt, som å ikke ha noen bil eller aldri dra på ferie med fly igjen. Det er ikke rart at dette kan fremstå som avskrekkende for de aller fleste, og det er kanskje mer konstruktivt å arbeide med holdninger i det daglige.

Et bevist forhold til forbruk

De aller fleste av oss har noen form for forhold til penger. Det er nesten alltid et begrenset gode, alle er ikke milliardærer, og vi prøver å være økonomiske og passe på pengene våre. De aller fleste vet derfor omtrent hvor mye penger som gikk ut av kontoen i løpet av en dag. Men hvor mange har et forhold til hvor mye vann som ble brukt i går? Eller hvor mye strøm som har gått med til oppvarming og matlaging så langt i måneden? Sannsynligvis ikke mange, og resultatene hadde kanskje også kommet som en overraskelse for noen.

Nordmenn bruker i snitt nesten 200 liter vann per dag. Det er relativt mye, og strengt tatt langt mer enn hva som trengs for å leve godt med både vann til drikke og matlaging og en god og varm dusj. Sannsynligvis er det mye vann som bare renner rett ut når vi lar springen stå på for fullt, når vi for eksempel pusser tennene. Er vann helt enkelt så billig, og kostnaden så abstrakt, at vi ikke tenker noe over at vi kanskje sløser med det?

Det er på utrolig mange områder som det kan lønne seg både for miljøet, og økonomisk for deg som person, å tenke litt mer over hva du egentlig bruker hver dag. Vann og strøm er åpenbare kandidater, der det er enkelt å skru av vannet eller lysbryteren. Samtidig finnes det mange andre områder, for eksempel barberblad som kan gjenbrukes eller endagslinser.

Hjelper det noe å spare i hverdagen

Det er lett å føle avmakt ovenfor de virkelig store miljøutfordringene. Kanskje akkurat derfor, kan det være fornuftig å faktisk gjøre noe konkret i hverdagen. Det er ingen som «redder verden» ved å bruke litt mindre vann, men husk at du faktisk da har brukt litt mindre av grunnvannsreserven som kan bli mer og mer anstrengt fremover. Tilsvarende hva gjelder strøm – hver kilowattime du ikke bruker, er faktisk ren vannkraft som kan selges til andre land i Europa. Det er mange i Norge som er motstandere av det, men det betyr faktisk at vi både erstatter for eksempel kullkraft og samtidig får inntekter til Norge. Absolutt en vinn-vinn situasjon.

fusion