Blog

Hvordan få barna med på miljøkampen?

I samfunnet vårt er miljø et viktig klima, og et viktig argument er at nåtidens voksengenerasjon har en plikt til å etterlate jorda i god forfatning til kommende generasjoner. Men hvordan får med dagens barn og unge med på den moderne miljøkampen?

Det er faktisk veldig enkelt å få med barn og unge på dette, flere undersøkelser, inkludert questback, viser at barn er veldig opptatt av miljø. De vil gjerne resirkulere og bidra med det de kan – og innimellom viser de også pekefingeren til de voksne.

På 1. mai var det flere barneskolebarn i Oslo som troppet opp på t-banestasjoner for å dele ut boller. Men hva var grunnen til dette? Jo, de ønsket å applaudere alle voksne som tok bane istedenfor bil. Slike historier gjør varmt i hjertet til alle som bryr seg om klima og miljø.

Denne våren har også nyhetene florert med historier om barna som streiket for miljøet, men dessverre la ikke politikerne opp til at disse elevene fikk gyldig fravær fra skolen.

Det er altså tydelig at barn har lyst til være miljøvennlige, og at miljø er viktig for dem. Men hvordan kan man få med barna enda mer?

Noen enkle tips til barn og unge

I hverdagen handler det om de små tingene. Man kan lære barna alt om resirkulering, og gi de dette som ansvarsområde. Dette er en fin måte å lære på – allerede fra ung alder.

Et annet triks er å lære barn at man ikke kan kjøpe alt man vil. Kanskje dere kan arrangere byttekvelder med andre foreldre, hvor barna bytter leker med hverandre – istedenfor å kaste og kjøpe nytt. En manns søppel, er en annen manns skatt osv …

Man kan gjerne også lære barna et klimavennlig kosthold, det betyr mindre pølser og kjøttdeig, og mer grønnsaker på tallerkenen. Dette kan være veldig vanskelig å få til, men vegetarmat trenger absolutt ikke å være kjedelig. Hvis barna får være med på å lage maten, er det også mye større sannsynlighet for at de vil spise den – så det er absolutt et godt tips på veien.

Videre bør barn og unge lære seg å gå, eller sykle, til skolen. På den måten lærer de at man kan la bilen stå, og heller ta føttene til verks. Bor man langt unna skolen vil selvsagt også buss være et alternativ.

Et siste tips er å snakke med barna om klimaspørsmålene. Man kan godt gjøre dette på en måte som får frem hvor viktig det er, uten å skremme barna. Mange kvier seg nemlig for å snakke med barna sine om dette, de ikke ønsker å skape et inntrykk av at fremtiden er usikker.

fusion