Blog

Kan vi redde miljøet med dårlig økonomi?

I flere tiår har nå miljøforkjemperne nærmest mast hull i hodet på oss om at vi må leve et mer miljøbevisst liv. Dette inkluderer å kjøre mindre bil, å bruke mindre ressurser, fyre mindre i hjemmet, og en rekke andre metoder. Allikevel er det en fellesnevner som er fort gjort å glemme her. Det koster nemlig nesten alltid mer å leve denne livsstilen enn å bare leve videre med det en gjorde før. Kanskje høres det merkelig ut med tanke på at en tilsynelatende skal bruke mindre ressurser. Allikevel er det de ressursene en skal bruke i stedet som enten koster mye mer totalt, eller som krever store engangssummer. For eksempel kan enhver person argumentere for at en el-bil er billigere gjennom et helt livsløp, for det er den. Men allikevel blir den dyrere i det korte løp, da du må ut med store summer. Det samme gjelder for eksempel en varmepumpe også, et alternativ som sparer deg for store beløp i lengden, men som koster skjorta i det korte løp.

Slik løser du floken

Det finnes dog en ganske god løsning på å få dette problemet av banen. Det handler rett og slett om prioritering. Dersom du vet at du virkelig har lyst til å spare noen penger og miljøet, så kan du for eksempel droppe flyreisen i sommer. Eller så kan du spare til el-bil eller varmepumpe. Eventuelt, om du ønsker å spare miljøet og penger med en gang, så kan du ta opp et rimelig forbrukslån slik at du kan benytte deg av besparelsene med en gang. For hvem bryr seg vel om noen renter når du sparer tusenlapper hele tiden og samtidig redder miljøet. Å investere her kan være en fantastisk gjerning både for miljøet og din privatøkonomi. Faktisk kan noe så enkelt som å investere i nye vinduer og dører være det eneste du trenger å gjøre for å spare store beløp. Du kan nemlig forhindre at store mengder varm luft bare siver ut av hjemmet ditt. Titusener av nordmenn fyrer døgnet rundt fordi husene deres ikke er i stand til å holde på noe av varmen. Dette kan derimot løses.

Mot en bedre fremtid

Vi nordmenn har allerede blitt bedre med tanke på å ta vare på miljøet. Allikevel er det mye som fortsatt må gjøres. Dette handler om å virkelig få med seg hele folket på denne bølgen. I dag er det fortsatt kun de rikeste som får råd til engangskostnaden ved el-bil. Så selv om det er rimeligere i lengden, så ødelegger engangskostnadene for den fremtidige goden for de mange som ikke har råd til dette. For en bærekraftig fremtid fremover, så må vi faktisk finansiere denne også.

fusion