Blog

Plastpose, papirpose eller handlenett i bomull?

Plastposer er et miljøproblem, og plast i havet er en trussel for både dyr og mennesker. Derfor er det mange som heller vil bytte ut plastposen med papirpose når de handler. Men det er ikke sikkert papirposen er et bedre valg. Det kreves faktisk flere ressurser å lage en papirpose enn en plastpose.

Mindre naturskadelig

Den fordelen papirposen har, er at den brytes ned i naturen. Papirposer blir ikke liggende på strendene, og de havner ikke i magen på dyr og fugler. De forårsaker dermed ikke det samme forsøplingsproblemet som plast. Men her i Norge blir de fleste plastposer uansett gjenvunnet eller gjenbrukt, og havner ikke på avveie.

Hva med handlenett?

Handlenett i bomull blir dermed framhevet som en miljøvennlig løsning. Men så var det dette med produksjonen. For å lage bomull kreves store mengder vann og kjemikalier, selv om bomullen skulle være økologisk. For at bomullsnettet skal lønne seg rent miljømessig, må det brukes minst 7000 ganger, og hele 20 000 ganger hvis det er en pose i økologisk bomull. Så det må i hvert fall være et solid nett du kjøper, og du må bruke det flittig for å få miljøgevinst.

Det er sannelig ikke lett å vite hva man skal velge. Kanskje det beste er å ta med ryggsekk.

fusion