Blog

Spar strøm for miljøet

Selv om det meste av energien i Norge kommer fra fornybare kilder, er det likevel viktig å spare strøm. Dette er et miljøtiltak som alle kan være med på, og som er forholdsvis lett å gjennomføre. Ofte tenker vi ikke over hvor mye strøm vi bruker, og hvor mye som faktisk blir sløst bort ved at lys og apparater står på når vi ikke bruker dem, så det første du må gjøre, er å skaffe deg en oversikt over forbruket ditt.

Hva bruker mest strøm?

For å spare mest mulig strøm, må du finne ut hva som bruker mest strøm, og i all hovedsak er dette oppvarming. I gjennomsnitt går 60 % av strømmen til oppvarming, så her er det mye å spare. Enkle løsninger for å redusere oppvarmingsbehovet er å etterisolere og bytte ut gamle vinduer. Sjekk også om det trekker gjennom ytterdøra, for der kan det komme inn mye kald luft, som fører til økt oppvamingsbehov. Senk gjerne temperaturen i rom du ikke bruker, eller når du sover.

Rundt 15 % av strømmen går til varmtvann, så gjennom å begrense dusjing og bruke sparedusj, kan du spare strøm og penger. Du kan også spare strøm ved å bytte ut gamle lamper med LED-lys. For selv om bare 10 % av strømmen går til belysning, kan du spare også her. Slå av lyset i rom du ikke bruker.

Husets elektriske apparater bruker 15 % av strømmen, og her gjelder regelen å skru av ting du ikke bruker. Husk at for eksempel TV og datamaskiner bruker strøm når de er i hvilemodus, så slå dem helt av. Fyll vaskemaskinen helt når du vasker, og hvis du skal kjøpe nye elektriske apparater, så velg noen som bruker lite strøm.

Strømsparing reduserte utgifter

Strømsparing hjelper miljøet,men det hjelper også lommeboka, så ved å spare strøm, kan du få penger til overs til andre ting.

fusion